Botanische naam :Quercus ssp.
Gewicht :700 kg/m3
Groeigebied : Amerika en Canada
 
Kleur
Het spinthout is bleek wit; het kernhout straalt een wat lichtroze tot donkerroodachtige bruine kleur uit.
Eigenschappen
Amerikaans rood Eiken kan worden beschreven als ringporig hout met een rechte draad en ongelijke structuur. Ondanks zijn hardheid en sterkte is het gemakkelijk te bewerken. Tevens wordt er in gezaagde vorm een prachtige, opvallende houttekening getoond. Iets donkere minerale strepen komen wel eens voor en zijn ook toegestaan.
Structuur
Heel hard en sterk. Gemakkelijk te draaien, te schuren en uitstekend te buigen. Verder heeft het een uitgesproken grove nerf en een hoge schokbestendigheid.
Het hout
Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. De botanische naam is Quercus ssp., voornamelijk Quercus Rubra. Amerikaans rood Eiken is de meest voorkomende boomsoort in de oostelijke staten van Amerika. Het is erg breed toepasbaar en wereldwijd erg populair. Meubelmakers en andere houtgebruikers geven vaak voorkeur aan eikenhout. Het onderscheid zich van andere soorten door zijn uitgesproken houtpatroon.
 
Wist u dat?
Amerikaans rood Eiken is iets minder duurzaam dan Amerikaans wit Eiken.
*Eikenhout is over het algemeen één van bekendste houtsoorten. Het is erg in trek vanwege de eenvoudige bewerkbaarheid ondanks de natuurlijke hardheid en sterkte van het hout. Rood Eiken wordt veelvoudig gebruikt voor toepassingen binnenshuis.
*Bijna iedereen denkt dat de naam van het Rood Eiken afstamt van de kleur van het hout. Dit is namelijk iets roder gekleurd in vergelijking met Europees Eiken of Amerikaans wit Eiken. Dit is echter niet te juiste oorsprong. De juiste oorsprong van de naam ligt echter wel in de diep fel rode kleur van de bladeren van de Rood Eiken in de herfst.
 
Voorraad
Onze voorraad verandert voortdurend, vraag altijd de huidige afmetingen en voorraad na bij ons verkoopteam.
Kwaliteiten
PRIME/EXPORT
Diktes in mm
27 /  40 / 52 / 80 
Breedtes in mm
Vaste breedtes (Bijvoorbeeld 105 mm/130 mm/ 155mm/205mm/230mm)
Vallende breedtes
 
Sfeerimpressies
Bek. Amerikaans rood Eiken - KD (© Homé Hout, 2023)
Klik op de foto om te vergroten.