Botanische naam :Pinus Sylvestris
Gewicht : 510 kg/m3
Groeigebied : Europa
 
Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. In Nederland wordt deze naaldboom ook wel grove den of pijnboom genoemd. De lichtbruine kleur van het verse kernhout wordt na enige tijd steeds donkerder tot het een geel- of roodbruine kleur heeft bereikt. Het spint daarentegen is lichtgeel tot wit. Oogt het spinthout wat donkerder, dan wordt dit veroorzaakt door het natuurlijke gebrek genaamd drukhout of reactiehout.

Het grenen bestaat tegenwoordig bijna alleen maar uit spinthout, aangezien er bijna altijd sprake is van aanplanting en deze boom pas kernhout gaat vormen vanaf 25-jarige leeftijd. Ook belangrijk om te noemen is dat in dit groeigebied sprake is van zeer diverse klimaatomstandigheden, waardoor de kwaliteit en het uiterlijk van het hout erg kan verschillen.

Europees Grenen kan op veel verschillende manieren worden toegepast. De kwaliteit van het hout is hierin een belangrijke factor. Het wordt vooral gebruikt in de bouw voor binnen kozijnen, ramen, deuren, tuinhout, binnen- en buitenbetimmeringen, vloeren en meubels. 

Sfeerimpressies

Bek. Europees Grenen - KD, A-kwaliteit en MIX-kwaliteit
Klik op de afbeelding om te vergroten (Homé Hout BV, 2024)