Tatajuba balken
Tatajuba balken
© Homé Hout BV 2021
Botanische naam : Bagassa ssp.
Gewicht : 800 kg/m3
Groeigebied :  Brazilië, Guyana, Suriname

 

Op de foto staan een aantal Tatajuba balken afgebeeld. Deze balken van Tatajuba zijn ideaal voor toepassingen voor buiten. De Tatajuba balken zijn verkrijgbaar in de kopmaat 40 mm x 60 mm. De lengtes variëren van 215 cm t/m 395 cm. 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. De botanische naam van Tatajuba is Bagassa ssp. (Bagassa Guianensis, Bagassa Tiliaefolia). Het groeigebied is Brazilië, Guyana, Frans Guyana en Suriname. Het lichtgele of witte spint is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. In verse toestand is het kernhout geel en soms zelfs geel met bruine strepen. Na verloop van tijd verandert dit in roodbruin of donkerbruin met een gouden glansTatajuba en Iroko hebben veel overeenkomstige eigenschappen. Tatajuba weegt iets meer en is minder stabiel. Beiden zijn geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. 

 

Wist u dat?

* Wanneer de bast van deze boom wordt beschadigd, er een massa plakkerige latex uit vloeit? 

* De naam Tatajuba vroeger werd gebruikt voor het hout afkomstig van de Maclura Tinctora. Tegenwoordig wordt dit hout Moral of Fustic genoemd. Let op! Dit kan dus verwarrend zijn.