Botanische naam : Quercus ssp.
Gewicht : 700 kg/m3
Groeigebied :  Amerika en Canada

 

Kleur

Het spinthout is bleek wit; het kernhout straalt een wat lichtroze tot donkerroodachtige bruine kleur uit.

Eigenschappen

Amerikaans rood Eiken kan worden beschreven als ringporig hout met een rechte draad en ongelijke structuur. Ondanks zijn hardheid en sterkte is het gemakkelijk te bewerken. Tevens wordt er in gezaagde vorm een prachtige, opvallende houttekening getoond. Iets donkere minerale strepen komen wel eens voor en zijn ook toegestaan.

Structuur

Heel hard en sterk. Gemakkelijk te draaien, te schuren en uitstekend te buigen. Verder heeft het een uitgesproken grove nerf en een hoge schokbestendigheid.

Het hout

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. De botanische naam is Quercus ssp., voornamelijk Quercus Rubra. Amerikaans rood Eiken is de meest voorkomende boomsoort in de oostelijke staten van Amerika. Het is erg breed toepasbaar en wereldwijd erg populair. Meubelmakers en andere houtgebruikers geven vaak voorkeur aan eikenhout. Het onderscheid zich van andere soorten door zijn uitgesproken houtpatroon.

Wist u dat?

Amerikaans rood Eiken is iets minder duurzaam dan Amerikaans wit Eiken.

*Eikenhout is over het algemeen één van bekendste houtsoorten. Het is erg in trek vanwege de eenvoudige bewerkbaarheid ondanks de natuurlijke hardheid en sterkte van het hout. Rood Eiken wordt veelvoudig gebruikt voor toepassingen binnenshuis.

*Bijna iedereen denkt dat de naam van het Rood Eiken afstamt van de kleur van het hout. Dit is namelijk iets roder gekleurd in vergelijking met Europees Eiken of Amerikaans wit Eiken. Dit is echter niet te juiste oorsprong. De juiste oorsprong van de naam ligt echter wel in de diep fel rode kleur van de bladeren van de Rood Eiken in de herfst.

 

Amerikaans rood Eiken -  Bekantrecht - KD

 

Afmetingen ca. voorraad
27 mm x vallende breedtes 21 m³ 
27 mm x vallende breedtes van 230 mm en op. 5 m³ 
40 mm x vallende breedtes 7 m³ 
52 mm x vallende breedtes  1 m³ 
80 mm x vallende breedtes 10 m³ 
   
27 x 105 mm  18 m³ 
27 x 130 mm 20 m³ 
27 x 155 mm 1 m³ 
27 x 205 mm      8 m³ 
27 x 230 mm 1 m³  

 

*Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag.
Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten.