Botanische naam : Fraxinus Americana
Gewicht: 700 kg/m3
Groeigebied :  Noord-Amerika 

 

Klik hier voor de houtafmetingen in onze voorraad. Eventueel meer verkrijgbaar op aanvoer.

 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Amerikaans Essen groeit in vergelijking met andere boomsoorten vrij gemakkelijk en snel. Het kernhout is roomkleurig wit tot licht bruin en hiermee niet altijd te onderscheiden van het spinthout. In de houtindustrie wordt er gehandeld met het spinthout.

Amerikaans Essen wordt beschreven als ringporig, elastisch, taai en zeer sterk hout. Bovendien biedt het een goede weerstand tegen rotten, maar niet tegen insecten. Het bewerken van Amerikaans Essen resulteert in fantastische producten.

Het kernhout wordt vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. In het donkerbruine kernhout zijn veel kleurverschillen zichtbaar, waardoor de tekening op het hout prachtig tot uiting kan komen. Dit wordt ook wel 'Brown Ash' of 'Olijfessen' genoemd.

Wist u dat?

* Amerikaans Essen is schok bestendig. Om deze reden wordt het veelvoudig gebruikt voor handvatten van gereedschap zoals hamers.

* De Emerald Ash Borers (Agrilus Planipennis) zijn verantwoordelijk voor de sterfte van honderden miljoenen essenbomen in Noord-Amerika en Canada. De larven van deze kevers voeden zich met de binnenschors, waardoor uiteindelijk de hele boom dood gaat.