Botanische naam : Platanus Occidentalis
Gewicht : 600 kg/m3
Groeigebied :  Amerika

 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Sycamore is een plataan en groeit in de Verenigde Staten. Sycamore kent een aantrekkelijke prijs en staat bekend om de grote breedtematen. In tegenstelling tot het wit gekleurde spint met een roodachtige gloed, is het kernhout licht tot donkerbruin van kleur. De Amerikaanse plataan heeft geen verwantschap met het Engelse Sycamore, maar komt wel uit dezelfde familie als de Europese plataan. Typisch aan Sycamore is de tekening die te zien is wanneer het hout kwartiers gezaagd is. Er komen namelijk brede en hoge houtstralen in het hout voor die donkerder gekleurd zijn dan rest van het hout. Daarnaast is het sterk, taai en matig hard hout, dat goed te bewerken is.

Wist u dat? Sycamore de eigenschap bevat om zichzelf enigszins zelf in te smeren, waardoor het in Amerika ook wel voor de zijkanten van lades wordt gebruikt? 

Wist u dat? Sycamore tot de familie van de platanen behoort? Plataan afkomstig uit Europa noemen we Europees Plataan. In Engeland wordt het Plane of Lacewood genoemd. Europees Plataan wordt nauwelijks gebruikt voor de handel in hout.