Europees Eiken - Quercus ssp.
Botanische naam : Quercus ssp.
Gewicht : 700 kg/m3
Groeigebied :  Europa en Klein-Azië

 

Klik hier voor de houtafmetingen in onze voorraad. Eventueel meer verkrijgbaar op aanvoer.

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. De botanische naam van Europees Eiken is Quercus Petraea (winter) en Quercus Robur (zomer). Het groeigebied is Europa en Klein-Azië. Niet alleen het Amerikaans Eiken maar ook het Europees Eiken behoort tot de hardere loofhoutsoorten. Veel houteigenschappen komen overeen met het Amerikaans Eiken. De structuur en kwaliteit van het hout zijn wel sterk afhankelijk van de groeicondities van de boom. Beiden soorten zijn erg in trek, vanwege de gemakkelijke bewerkbaarheid ondanks de natuurlijke hardheid en sterkte van het hout. Bovendien is het erg breed toepasbaar. 

Het kernhout van het Europees Eiken is geelbruin tot donkerbruin en is goed te onderscheiden van het spinthout dat lichtbruin gekleurd is. In tegenstelling tot het Amerikaans Eiken wordt eikenhout uit Europa en klein-Azië ook kwartiers gezaagd, waardoor er prachtige houtspiegels zichtbaar zijn.

Wat zijn houtspiegels? Spiegels op kwartiers gezaagde planken bestaan uit houtstralen die in het hout voorkomen. Bij een bepaalde lichtinval zien deze houtstralen er lichter of juist donkerder uit dan de rest van het hout.

Wist u dat? De eikenboom een leeftijd van 400 jaar kan bereiken

Lees hier meer over ons aanbod Europees Eiken Rustiek 4-zijdig geschaafd.