Botanische naam : Ulmus Rubra
Gewicht : 600 kg/m3
Groeigebied :  Noord-Amerika

 

Het gewicht (kg/m3) is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Red Elm behoort tot het Amerikaans Iepen. Het is ringporig hout. Dit betekent dat in het groeiseizoen ('s zomers) van de boom een ring met veel kleinere en ook minder houtvaten wordt gevormd dan in het vroegseizoen (voorjaar). Het vroeghout laat om deze reden een prachtige vlamtekening in het dosse gezaagd hout zien door de opvallende ringen. De naam Red Elm is afgeleid van de roodbruine tot donkerbruine kleur van het kernhout. Het spint daarentegen is grijswit tot lichtbruin en redelijk smal.

Wist u dat? Wanneer er niet over het hout, maar over de boom zelf gesproken wordt, men dit vaak Slippery Elm noemt vanwege de gelatine-achtige binnenbast?

Wist u dat? Red Elm een sterke en onplezierige geur afgeeft als het nat is? Als het eenmaal is gedroogd verdwijnt deze geur.

Wist u dat? Er enkele miljoenen Elmbomen zijn uitgeroeid door de Nederlandse elmziekte? Dit is een schimmelinfectie, begonnen in Europa, die door kevers in de boomschors van de Elm wereldwijd verspreid is.